Cum arată burtica la 20 de săptămâni + Ce se întâmplă în a20a săptămână de sarcină

Iatăăăăă că am ajuns şi la jumătatea distanţei parcurse până în momentul în care vom avea bebeluşul în braţe! Cel puţin, cea teoretică, pentru că bebeluşul va hotărî singur când soseşte. Noi avem dpn-ul la sfârşit de iunie, început de iulie, însă parcă văd că la mijloc de iunie vă scriu ţinând-o în braţe! 🙂

Până atunci mai avem totuşi câteva săptămâni de parcurs, aşa că vorba aia, baby steps. Am observat că aţi fost foarte receptive la articolul Cum arată burtica la 18 săptămâni, aşa că azi, într-un moment atât de important pentru noi, am decis să vă împărtăşesc o nouă poză ca să vedeţi Cum arată burtica la 20 de săptămâni. De asemenea, vom povesti un pic despre ce se întâmplă în a20a săptămână de sarcină. Să ştiţi că burtica pare maaaaaare tare în poze, însă acum câteva zile am fost la un eveniment şi am purtat o rochiţă mai largă şi nu a observat nimeni burtica. Deşi fetele s-au întrebat de ce beau suc şi nu obişnuitul vin roşu…

Acum că aţi făcut cunoştinţă cu burtica, haideţi să vedem, pe scurt, şi ce se întâmplă în a20a săptămână de sarcină.

Cel mai important lucru: în a20a săptămână de sarcină ar trebui să începi să simţi bebeluşul mişcând binişor. Noi am început de prin săptămâna 18, vag, deja 19 eram sigură că se foieşte bebe, iar acum, la 20 de săptămâni, a simţit-o şi tati. Este o senzaţie foarte ciudată, pe care eu aş descrie-o ca pe o gâdileală. Sau ca pe o bulă de aer care se foieşte prin burtă, în partea inferioară :). Stăm seara şi ne concentrăm să o simţim cum mişcă (e, totuşi, mic copilaşul, şi nu are forţă prea multă) şi cred că e cel mai frumos moment al zilei. Vă dau un maaaaaaare sfat, pe care vă rog din suflet să îl urmaţi: implicaţi tăticul în această “vânătoare de mişcări”. O să fie momente emoţionante, care vă vor apropia şi mai mult. Nu îl îndepărtaţi, lăsaţi-l să stea cu mâna pe burtică şi să simtă bebe şi dacă vrea, să îi şi vorbească. Vă amintiţi că bebe deja aude în a 20a săptămână, da?

Ce altceva se mai întâmplă în a 20a săptămână: bebeluşul atinge greutatea de 250-300 grame şi corpul începe să i se acopere cu o substanţă albă, alunecoasă, numită vernix caseosa. Aceasta îi va proteja pielea în lichidul amniotic şi va facilita trecerea prin canalul de naştere.

Până acum probabil te-ai îngrăşat cam 3-4 kilograme (eu am pus aproape 4), iar burtica e destul de vizibilă. Dacă nu, nu te îngrijora, de abia din acestă săptămână bebe începe să crească serios. Sfat: Ai mare grijă la alimentaţie şi nu te înfometa, dar nici nu trece în cealaltă extremă. Vorba cu “acum mănânci pentru doi” nu se aplică – mănâncă atunci când simţi nevoia şi nu exagera! Din alimentaţia de femeie însărcinată nu trebuie să lipsească fructele (măcar unul pe zi!), peştele, ouăle, seminţele, legumele. Limitează consumul de cartofi prăjiţi, sosuri şi maioneză care îţi pot cădea greu la stomac. Sfat: încearcă să mănânci seara ceva uşor, în niciun caz junk food sau mâncare semi-preparată! O supă sau un grătar cu salată ar fi ideal. În zilele următoare vom vorbi mai pe larg despre alimentaţie şi aspectele ei.

Sfat: dacă nu aţi început deja să aplicaţi creme sau uleiuri pe burtică, ar fi cazul! De acum ea va creşte şi asta va atrage după sine apariţia vergeturilor inestetice. Şi e mult mai bine să previi (hidratând şi hrănind pielea cât mai mult), decât să tratezi, nu e aşa?

Cum mă simt eu la 20 de săptămâni de sarcină: binişor, deşi zilele trecute mi-a venit o greaţă de nedescris din senin. Eram, de fapt, la supermarket, şi cred că din cauza aglomeraţiei. Însă am ieşit la aer şi mi-am revenit. Mă mai doare spatele în unele zile şi mi-e foarte, foarte somn în altele, însă nu am dureri persistente de care să mă plâng.

Voi ce schimbări aţi observat începând cu săptămâna a20a de sarcină? Simţiţi bebeluşul? Cum aţi descrie senzaţia?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

3 thoughts on “Cum arată burtica la 20 de săptămâni + Ce se întâmplă în a20a săptămână de sarcină”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *