Poţi merge la stomatolog dacă eşti însărcinată?

O altă întrebare pe care mi-am pus-o de îndată ce am aflat că sunt însărcinată este aceasta: oare poţi merge la stomatolog dacă eşti însărcinată? Aveam începută o lucrare şi chiar şi aşa, eu merg la stomatolog regulat pentru controale şi mici “reparaţii”, dacă este cazul. Mai mult decât atât, chiar cu vreo două săptămâni rezolvasem orice carie existentă, pentru că urma să mergem la scufundări şi nu voiam să mă apuce dureri de dinţi pe acolo (sunt groaznice la adâncimi de 15-20 m). Lucrarea pe care o pomenesc era însă mai complicată (aveam o coroană pe care voiam să o schimb din diverse motive), aşa că nu era ceva ce puteam să amân.


foto

Aşadar, întrebarea Poţi merge la stomatolog dacă eşti însărcinată? era de mare actualitate atunci când am revenit în ţară. Despre experienţa mea vă voi povesti în acest articol.

În primul rând, am mers la medicul stomatolog care mă cunoaşte de şapte ani şi i-am cerut părerea. Dumneaei mi-a propus să evităm orice tip de anestezie şi ca să nu riscăm deloc, să finisăm lucrarea după ce aveam să nasc şi să îmi revin. Adică… după aproximativ un an! Pentru mine nu a fost o soluţie, pentru că voiam neapărat să schimb coroana respectivă. Aşa că am întrebat medicul care îmi urmăreşte sarcina despre anestezie: pot să fac anestezie în timpul sarcinii? Pentru că asta era, de fapt, întrebarea. Medicul ginecolog mi-a spus că da, se poate face anestezie în sarcină, însă anestezia trebuie să fie fără adrenalină. Din punctul de vedere al medicului meu ginecolog, acest tip de anestezie nu reprezintă un pericol pentru bebeluş.

Aşa că am revenit la medicul stomatolog, care însă şi-a menţinut părerea. Din punctul ei de vedere, anestezia nu îşi are locul în sarcină, mai ales în primul trimestru (eram în luna a2a).

Ce-i de făcut? Eu voiam să fac lucrarea atunci (nu la anu’ şi la multi ani), dentista nu voia să folosească anestezie… Aşadar, am căzut de acord să lucrăm, însă cu apă şi pauze dese. Mai cu un au!, cu un auuuuuu!, mai clătim, mai stăm un pic, am reuşit să ducem lucrarea la bun sfârşit. Urrra!

Probabil vi se va părea ciudat, pentru că de fapt eu nu v-am lămurit în legătură cu răspunsul întrebării Poţi merge la stomatolog dacă eşti însărcinată? Nici nu îmi doream asta! Voiam să vă povestesc experienţa mea şi faptul că atunci când vrei, găseşti o soluţie!

Sfat: discutaţi cu ambii medici (dentist şi ginecologul care vă urmăreşte sarcina) despre o posibilă intervenţie care necesită anestezie. E posibil ca părerile să fie aceleaşi, dar se poate întâmpla şi ca în cazul meu, moment în care trebuie să găsiţi o altă soluţie.

Sfat: nu amânaţi să vă rezolvaţi problemele dentare din cauza sarcinii! Soluţii se găsesc, trebuie doar să vreţi! Veţi observa că pe parcursul sarcinii şi dantura şi gingiile vor avea de suferit, aşa că este chiar indicat să mergeţi măcar la un control. Eu am fost în luna a doua şi mi-am propus să merg din nou prin luna a7a, dar trebuie să vă spun că deja am avut un episod cu gingie inflamată. Mai mult, gingiile sunt mult mai sensibile şi sângerează mai uşor.

Sfat: NU neglijaţi igiena dentară în timpul sarcinii!

În final, vă întreb: voi aţi mers la dentist în timpul în care aţi fost însărcinate? Cum a decurs întâlnirea?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

2 thoughts on “Poţi merge la stomatolog dacă eşti însărcinată?”

  1. Buna, acum am gasit aceasta pagina despre Poţi merge la stomatolog dacă
    eşti însărcinată?. Pot spune ca pagina super-mami.ro este printre cele mai folositoare saituri web de pe internetul din Romania.
    Mult succes pe mai departe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *