Cum afli dacă eşti însărcinată

Dacă ai ajuns aici, înseamnă că te întrebi cum afli dacă eşti însărcinată. E foarte posibil ca menstruaţia să îţi fi întârzâiat o zi-două-nouă, şi drept urmare, aceasta este întrebarea firească pe care ţi-o pui. Sper că vestea pozitivă te va bucura!

Însă până atunci, hai să vedem Cum afli dacă eşti însărcinată!

Primul semn al existenţei unei sarcini este lipsa menstruaţiei. Însă existenţa unei sarcini nu este obligatorie – poate ai răcit sau poate există anumite dereglări hormonale care afectează bunul mers al ciclului tău. Orice e posibil! Totuşi, vrei să te asiguri dacă eşti sau nu însărcinată.

În acest sens, există două metode:

  • cu ajutorul unui test de sarcină
  • cu ajutorul unui test de sânge.

Testele de sarcină pot fi cumpărate din farmacie fără prescripţie medicală, iar preţul lor variază de la 7 la 20 de lei, în funcţie de testul ales. Testele de sarcină sunt tip bandă sau tip casetă. Mai există şi teste cu afişaj digital, însă eu nu am văzut până acum în România, aşa că nu le luam în calcul.
Testele de sarcină fac la orice moment al zilei, însă pentru o acurateţe mai mare, se foloseşte urina de dimineaţă (prima).

Test de sarcină tip bandă

Test de sarcină tip casetă

Cum foloseşti un test de sarcină: Mergi frumos la baie cu un recipient curat în care vei face pipi. Pentru ca testul să fie concludent, ai nevoie de câteva picături. La testele tip bandă trebuie să introduci banda în recipient şi să o ţii câteva secunde, timp în care testul absoarbe urina necesară. La testele tip casetă vei găsi o pipetă cu ajutorul căreia vei picura doi-trei stropi în orificiul special. Instrucţiunile se găsesc pe cutie, e foarte uşor de folosit.

Rezultatul trebuie citit în maximum 5 minute. O liniuţă roşie arată că nu eşti însărcinată, iar două… ei bine, dacă apar două liniuţe, te felicit! Vei fi mămică 🙂

Există şi varianta în care testele nu au un răspuns clar, lucru care poate însemna că ori ai făcut prea devreme testul, ori e ceva în neregulă cu el (deşi asta e puţin probabil, testele având acurateţe de 99%). Sfat: cumpără două teste odată pentru a fi sigură de rezultat!

Dacă testul este negativ, însă menstruaţie tot întârzâie, fă-ţi o programare la medicul ginecolog!

Plusuri: pot fi făcute oricând, acasă, în intimitate. Acurateţe 99%

Minusuri: dacă sarcina e prea mică, rezultatul va fi greu de interpretat.

A doua varianta pentru a răspunde întrebării Cum afli dacă eşti însărcinată? este prin testarea sângelui. Testul acesta arată nivelul hormonului hCG mult mai repede decât testele clasice de urină făcute acasă şi rezulatul va fi clar (nu vei avea cum să crezi că liniuţa a doua e prea ştearsă sau nu e deloc – acest test va fi pozitiv sau negativ). Poţi merge la orice laborator de analize, costul variind (nu depăşeşte 100 lei). Tot de la laborator îţi vor spune şi când vei primi rezultatele (nu se dau pe loc).

Plusuri: rezultat precis 100%

Minusuri: durata de aşteptare a rezultatelor, preţ.

Dacă menstruaţia a întârzâiat o săptămână să spunem, medicul ginecolog îţi poate face o ecografie, însă este foarte devreme pentru a se pronunţa. Sfat: Cel mai bine este să faci tu testul de urină şi/sau de sânge pentru o primă părere. Dacă rezultatul este pozitiv, fă-ţi programare la medic!

Sper că te-am lămurit cum afli dacă eşti însărcinată. Îţi ţin pumnii ca să primeşti o veste care să te bucure!

PS: În articolul Cum te simţi în primul trimestru de sarcină – experienţa mea am povestit despre cum am aflat eu că sunt însărcinată şi ce am făcut mai departe!

Comments

comments

Article Tags :
Adina Aruștei

Eu sunt Adina şi împreună cu domnişoara Fundiţă, fetiţa mea, îţi urăm "Bun venit!" pe www.Super-Mami.Ro!  Citeşte mai mult ➤

Related Posts

3 Discussion to this post

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  1. […] articolul anterior am încercat să răspundem împreună întrebării “Cum afli dacă eşti însărcinată”. Sper că l-aţi găsit util şi mai mult decât atât, că aţi aflat vestea cea mare! Haideţi […]

  2. […] Voi cum vă simţiţi în această perioadă? Încă puţin şi intrăm în trimestrul trei! Vă daţi seama ce repede a trecut timpul? Parcă mai ieri ţineam testul de sarcină în mână […]

  3. […] am văzut că întârzâie. Ea, care era ceas. Hoooopa! Urmând sfaturile din articolul cum afli dacă eşti însărcinată, m-am dus fuga-fuga la farmacie şi am luat două teste de sarcină Sure Check. Unul l-am făcut […]

Fii şi tu Super-Mami! Urmăreşte-mă pe Facebook: